teisipäev, 29. november 2011

Piparkoogid

PIPARKOOGITAIGEN 1

selle taigna retsept on saadud  vanast küpsetiste raamatust  milliselt täpsemalt ei oska ma  öelda kuna raamatul puuduvad kaaned:P


taigen:
  • 250g siirupit
  • 200g suhkurt
  • 200g margariini või rasva
  • 200g(1purk) hapukoort
  • 1tl kaneeli
  • ½ tl nelki
  • ½ tl pipart
  • 1-2sl. riivitud sidruni- või apelsinikoort
  • 1tl söögisoodat
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 1-1,1kg jahu
 siirup, suhkur ja rasvaine kuumutatakse potis.
pooljahtunud siirupisegule lisatakse maitseained ja lastakse jahtuda.
nüüd lisa  segule hapukoor , nüüd sega hapukoor siirupiga segamini ja kalla jahu küpsetuspulbri segu juurde , sõtku taigen ühtlaseks ja siledaks ning pane jahedasse kohta seisma:)

* pärmi või küpsetuspulbriga  tehtud taigent võib küpsetada kas samal või järgmisel  päeval.


taigent  tuli 1,880kg :)





PIPARKOOGTAIGEN 2


Valmistamine:
Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni.
Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või.

Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad.
Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit.
Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar